През първите три месеца на 2023 г. руснаци са регистрирали 5

...
През първите три месеца на 2023 г. руснаци са регистрирали 5
Коментари Харесай

Емигрирали руснаци правят икономически бум в Грузия

През първите три месеца на 2023 година руснаци са записали 5 332 фирми в Грузия, оповестява на уеб страницата си Радио " Свобода ".

Регистрациите включват 191 сдружения с лимитирана отговорност, 8 неправителствени организации и 5133 самостоятелни бизнесмени по данни на грузинската статистика. 

През първата година на войната, 2022-а руснаци, които всеобщо бягаха от мобилизацията в родината си, са записали съвсем 15 000 фирми в Грузия. 

Ако през януари 2022 година съветски жители са записали единствено 71 предприятия в Грузия, през март същата година те са били вече 2154.

В понеделник Националната банка на Грузия заяви, че валутните запаси на страната са достигнали исторически връх, надхвърляйки пет милиарда $. Грузинската национална валута лари, който се разменяше през март предходната година при курс от 3,1-3,2 лари за щатски $, до 10 април тази година се ускори до равнище от 2,53 лари за $.

Според икономистите главната причина за укрепването на ларито, което разреши на Националната банка да закупи доста количество задгранична валута и по този метод да усили финансовите запаси на страната, е всеобщото идване на стотици хиляди съветски жители в Грузия.

По неофициални данни броят на мигрантите надвишава 120 хиляди души. Невъзможно е да се получат по-точни данни, защото съвсем всички руснаци, които са се преместили в страната през последната година, имат статут на туристи: съгласно локалното законодателство съветските жители могат да влязат в Грузия и да живеят без виза в продължение на 12 месеца.

Благодарение на потока от мигранти валутните преводи от Русия се усилиха няколко пъти през годината, цените на жилищата чартърен се усилиха два до три пъти, цените на жилищата на първичния и вторичния пазар се покачиха, а растежът на Брутният вътрешен продукт на Грузия през 2022 година доближи десетгодишен връх от 10,1%.

В същото време нараства размерът на директния трафик от Турция и Армения към Русия през територията на Грузия. Многократно се твърдеше, че Москва получава глобени артикули и артикули през Грузия, само че грузинските управляващи изрично отхвърлят всички обвинявания в това отношение, базирайки се на „ тясно съдействие “ със съответните служби на Съединени американски щати и Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР